Proficiat! Allez, Chantez! is de winnaar van de eerste Award voor Fondsenwerving van het jaar.

Op donderdag 5 oktober vond de eerste Dag van de Fondsenwerver plaats. Dit is een initiatief van Fundraisers Belgium. Op deze dag kon je niet alleen bakken vol inspiratie opdoen en een honderdtal fijne mensen leren kennen. De organisatie reikte ook voor het eerst de award voor ‘Beste Fondsenwerving van het jaar’ uit. …….. En wij wonnen die! 😎😍

Wil je m'n pitch lezen?

Oké, gebruik je verbeelding: je komt toe in een hip bedrijvencentrum. Je treft een honderdtal mensen, allemaal al even gedreven en overtuigd om via fondsenwerving de wereld te verbeteren. Oxfam, 11.11.11, Greenpeace, Kom Op Tegen Kanker, … zijn allemaal represent. Of zijn er meer mensen in de zaal? Je kan het niet goed inschatten. Je bent wat vermoeid en de zenuwen gieren door je lijf. 
Zojuist heeft UZA Foundation haar project voorgesteld: een mountainbike-tocht waarop geld wordt ingezameld voor extra onderzoek. Je bent er niet helemaal bij met je gedachten. Je voelt je hart in je borstkas bonzen. Je ziet het Allez, Chantez!-logo op het scherm verschijnen. Iemand van de jury stapt het podium op en stelt je project voor. Je hoort maar de helft. Je hoort dat ze ernaar uitkijkt om je te ontmoeten. Je naam wordt genoemd. Handen klappen. Mensen kijken om. Daar ga je!

Goeiemorgen allemaal,

Ik mag Allez, Chantez! aan u voorstellen.
Dat zijn duizenden mensen die graag zingen.
Duizenden mensen die mij geleerd hebben dat mijn schroom om te vragen wat ik nodig heb ondergeschikt is aan hun nood om ergens bij te horen.

Ik ben Annelore… en ik ben zenuwachtig. 
Samen met mijn vriendin Laila De Bruyne heb ik negen jaar geleden een concept bedacht dat zo laagdrempelig is dat iedereen die graag zingt er terecht kan.
Onze zangsessies zijn gratis toegankelijk. Zangliefhebbers moeten niet laten weten dat ze komen, moeten niet elke keer aanwezig zijn, moeten niets voorbereiden… ze moeten zelfs niet kunnen zingen. 

Dat zorgt ervoor dat we telkens met 400 tot 700 mensen samen zingen op onze vast locatie in Gent: de Handelsbeurs. Dat zijn honderden kraaien en nachtegalen in één prachtige volière. Dat zijn mensen met uiteenlopende leeftijden en sociale achtergronden. 

Mensen worden er gelukkig van en vergeten hun zorgen. Velen kijken er wekenlang naar uit en leven er wekenlang van op. Velen komen alleen omdat ze weten dat ze zich verbonden zullen voelen. 

Wij zingen hier in Gent tien keer per jaar op een vaste locatie. De tiende keer vieren we traditiegetrouw onze verjaardagAllez, Chantez! is nu acht jaar oud.

Toen Allez, Chantez! enkele maanden bestond, vroeg ik Laila of ik van Allez, Chantez! een zangbedrijf mocht proberen te maken. Ze zei ‘JA’ en ik ging er voluit voor. Vanaf toen begon ik te leren wat onze community nodig had om tot bloei te komen.

Ik leerde dat zingen verbindt.

Ik leerde dat cultuur een uitwisseling is tussen artiest en publiek, en dat je je publiek moet laten bijdragen als je wil dat je project langdurig blijft bestaan en groeit. 

Ik leerde houden van iets wat ik later ‘geefgezindheid’ begon te noemen.

Voor het laatste lied van elke zangsessie roepen we de zangers op om te geven wat ze missen kunnen, zodat iedereen gratis kan blijven deelnemen. Bij dat laatste stukje van die zin volgt er meestal een spontaan applaus. 

In de aanloop naar elke tiende zangsessie versterken we onze megafoon. Dan gebruiken we visuals die aantonen hoeveel geld we nog nodig hebben om opnieuw tien gratis zangsessies te kunnen organiseren in een komend zangjaar. 

In een taartdiagram zie je waar geven wij het geld aan uit: vergoeding artiesten,  auteursrechten, drukwerk en onze vrijwilligerswerking.

In februari 2023 haalden we 16.670 euro op. Dat was dubbel zoveel als de voorafgaande jaren. Mensen waren samen met ons blij dat we COVID-19 hadden overleefd. En we moésten ook wel meer geld ophalen omdat we dit project helemaal willen professionaliseren: alle kosten die we maken voor dit project, worden sindsdien door de bijdragen van de community gedragen.

Maar vergis je niet: onze fans geven niet alleen geld. Zij zorgen ook voor reclame bij hun personeelsdiensten, vereniging of lokaal cultuurcentrum. Hierdoor zingen wij een heel jaar door met groepen mensen in heel Vlaanderen. 65% van de boekingen waarbij wij groepen mensen op verplaatsing laten zingen krijgen ergens een duwtje van een fan. In het cultuurseizoen 2022-2023 verkochten wij voor 57.590 euro aan boekingen. 

In mensentaal zijn dat 4.525 zangers in de Gentse werking en nog eens 46.760 tijdens boekingen in heel Vlaanderen.

Daar staat tegenover dat wij 3.000 euro investeren in de samenwerking met Koalect, de partner die onze digitale fondsenwerving ondersteunt. We betaalden 360 euro aan bankkosten en 40 euro aan drukwerk.

Qua tijd spenderen we niet meer dan één uur per week aan de oproepen en de verwerking van de vrije bijdragen.

Waarom dit werkt? 
– Wij zijn transparant over inkomsten en uitgaven.
– Fans kunnen nog altijd anoniem geven via spaarvarkens in de zaal.
– Onze fondsenwerving is voorspelbaar en repetitief. We hebben negen touch points en één finale; elk jaar opnieuw. 
– Maar vooral: hulp inroepen van onze achterban zit in ons DNA. Wij zijn samen Allez, Chantez! Het is ons doel om mensen te verbinden. En wij leerden dat niet alleen zingen verbindt, maar vrijwillig geven ook! Wij bereiken ons doel dus sneller wanneer wij mensen vrijwillig laten bijdragen.  

En daarom denk ik dat jij dit ook moet doen 

Omdat jouw schroom om iets te vragen minder belangrijk is dan de wens van mensen om ergens bij te horen. Door ergens aan bij te dragen aan iets, zeggen mensen ook: “Ik wil hierbij horen. Ik wil dit samen met anderen laten voortbestaan.” 

Als jij vandaag durft te vragen wat je nodig hebt, dan maak je de wereld beter. Want als jij vandaag een ander jou laat helpen, dan krijg jij wat je nodig hebt om gelukkig te zijn: een gedeelde sense of belonging. En dat is het allergrootste cadeau dat jij aan iemand kan geven.  

Nu, ik ga er niet over liegen: ik wil uw stemIk heb Allez, Chantez! ingeschreven voor deze wedstrijd omdat ik onze community de boodschap wil geven dat ons project ook anderen kan inspireren. En dat het ook door anderen gewaardeerd wordt. 

En doe me nog een plezier: zing straks nog eens een liedje, zonder schroom, alsof niemand je hoort. Want dat is het grootste cadeau dat je aan jezelf kan geven. 

Benieuwd naar wat de professionele jury wist te vertellen?

“Winnaar Allez, Chantez is geen typisch goed doel of ngo. Toch tonen Allez, Chantez en oprichtster Annelore Camps geweldig aan hoe ze de geefgezindheid bij zangliefhebbers stimuleren en zo iedereen verder mee laten genieten van regelmatige gratis zangstondes. Elk jaar organiseren zij een fondsenwervingsactie richting hun verjaardag, om opnieuw tien gratis zangsessies te kunnen organiseren. De vakjury was enthousiast over het concept met de tijdlijn, de duidelijke keuze om een jaarlijks doel voorop te stellen én te communiceren, de transparantie van het verhaal errond en de sense of urgency in hun verhaal. Weinig socio-culturele organisaties zetten al ten volle in op fondsenwerving. De case van Allez, Chantez is dan ook een inspiratie. Ze werken met het principe van een spaarvarken tijdens zangstondes in combinatie met mogelijkheid om digitaal te geven en zo ook data te capteren.”

Ik durf het je in alle eerlijkheid zeggen: ik ben dolblij met deze prijs. Hij staat beeldig te blinken naast onze Ultima voor Cultureel Ondernemerschap. Die mocht ik in 2020 in ontvangst nemen voor de manier waarop we van een gratis cultuuractiviteit een bloeiende business hebben gemaakt. Maar deze prijs is anders: deze honoreert haast letterlijk de prachtige dynamiek tussen de  deelnemers en de organisatie, tussen de fans en de artiest. Het feit dat ik Allez, Chantez! daar gisteren mocht vertegenwoordigen deed mij blinken van trots!

Nu… ik meen het. Als je overweegt om een sprankelende dynamiek met je deelnemers/fans/… op te bouwen: begin er dan nu aan! Je kan alles leren van je deelnemers. Je hoeft alleen maar goed op te letten. 

Mijn truc? Tijdens de afgelopen jaren trainde ik mezelf vooral op te merken wat er vanzelf gebeurt. En door aandacht te geven aan waar we meer van willen, groeide Allez, Chantez! uit tot wat het nu is: een project waarmee we al meer dan 153.000 mensen samen hebben laten zingen. 

Nu is het aan jou!

10 reacties

 1. Proficiat met de welverdiende prijs!

 2. Marc en Lieve De Kegel-Forier

  Dikke proficiat voor dit verbindend en wervend initiatief van de gedreven oprichtsters Annelore en Laïla!!!!!

  Allez Chantez verdient deze award ten volle!!!

 3. Proficiat ! Blijven gaan !

 4. Van Eenoo Frieda

  Super verdiende prijs.Heb nog deelgenomen in Oostende en was plezant.

 5. Vernimmen Roland en Chantal Vander Beken

  Van ganse harte PROFICIAT aan Allez, Chantez!
  Jullie beiden, Annelore en Lailla hebben tot op vandaag reeds een prachtig parcours afgelegd en we wensen jullie met dit project nog een mooie toekomst toe!

 6. Proficiat, Annelore! Goed verwoord! Zeker van die volière met kraaien en nachtegalen;)!

 7. Verdiende prijs!
  Samen zingen maakt mensen blij en brengt mensen bij elkaar,!

 8. Proficiat!!!

 9. een dikke proficiat met al het mooie dat u al verwezenlijkt hebt

 10. Sofie uit Leuven

  Een welgemeende proficiat voor om zo’n mooie missie uit te dragen en neer te zetten !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *