Gisteren stelde ik m’n boek voor aan de wereld. Het was dat moment waarop de aap de nieuwe koning in de lucht steekt: “ Kijk mensen, hier is hij, Simba, de Leeuwenkoning!” Maar dan minder dramatisch. Minder uitvoerig. Minder musical. Maar even hoopvol. Even vrolijk. Even schoon. Even belangrijk… althans in mijn hoofd.

Ik durf dit boek de wereld insturen omdat ik er fier op ben. Omdat ik het nodig vind dat het er is. En omdat ik er goeie reviews op krijg van lezers die er voor de lancering al mee konden kennismaken. Evengoed had ik dat niet gedurfd. Evengoed had ik de vijftien dozen stilletjes onder de trap laten staan tot het vocht, de tocht of het vuur ze had verschrompeld. Evengoed had ik het zelfs niet geschreven.

Maar het is dus belangrijk. Zingen verbindt. En verbinding is nodig. Wanneer mensen zich niet verbonden voelen met elkaar acht ik de kans klein dat ze zich verbonden voelen met de plek waar ze wonen. En nu we samen in beweging moeten komen om onze planeet eindelijk een pak beter te verzorgen, is ook die sense of belonging noodzakelijk. Een sense of what? Een gevoel van: “Ik hoor hier thuis.” Als je dat ervaart, dan doet je thuis ertoe. Dan trek je het je aan of die thuis overstroomd wordt of in de vlammen opgaat. 

Wacht. Wanneer je die gedachte vereenvoudigt ziet ze er zo uit: 

          ‘ik voel mij alleen of geïsoleerd’ of ‘ik twijfel of ik er toe doe of dat ik een verschil kan maken’   

                    > samen zingen             

                              > ‘ik voel mij verbonden’            

                                        > ‘ik hoor hier thuis’

                                                  > ‘mijn thuis is belangrijk’           

                                                            > ‘ik wil helpen om actie te ondernemen om onze thuis te beschermen’

Zo wordt samen zingen een eenvoudig middel om de problemen waar we samen voor staan aan te pakken. In mijn hoofd klopt dat. Laat het me alsjeblieft weten als ik volgens jou een steek mis. Nog groter dan de schrik om een slecht boek te schrijven is de schrik dat mijn opvattingen geen steek houden. Want weet je, I’m on a roll. Ik ben al acht jaar sociaal ondernemer en zingende wereldverbeteraar. Maar nu pas durf ik het serieus te nemen. Durf ik mij serieus te nemen. Durf ik in te zien en te bevestigen dat mijn werk ertoe doet. Ik wist al dat onze zangsessies van Allez, Chantez! op individueel vlak voor een aardverschuiving kunnen zorgen. Ik kende hun helend, motiverend en ontspannend effect. Maar door mijn boek te schrijven moest ik bestuderen wat er nu werkelijk gebeurt wanneer mensen samen zingen. Door mijn eigen werk en dat van anderen nauwer te onderzoeken zag ik het potentieel van dat zingen in.

Daarom ligt mijn boek nu niet te verpieteren onder mijn trap, maar kan jij het kopen. Daarom engageer ik me om het licht aan te steken in een community van daadkrachtige zangliefhebbers. Daarom deel ik mijn kennis. En daarom spreek ik mijn dromen uit. Daarom zet ik nu een tweede merknaam naast Allez, Chantez! Daarom is er Singfluencers. En daarom vraag ik jou om mij te helpen. Ken of ben jij iemand die ook voor meer verbondenheid wil zorgen in zijn buurt? En speelt samenzang daar een rol in? Dan kan je hier terecht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *